Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

marți, 12 iunie 2012

Voi sunteti nascuti cu potentialul de a iubi

Prima lectie a iubirii consta in a nu solicita iubire, ci in a o darui. Fiti dumneavoastra cel care daruieste. De regula, oamenii fac exact invers. Chiar si atunci cand daruiesc, o fac numai cu speranta ca iubirea lor le va fi returnata. Ei nu daruiesc de bunavoie, ci doar conditionat. Ei daruiesc, dar privesc cu coada ochilor sa vada daca primesc ceva inapoi. Ei nu cunosc legea naturala de functionare a iubirii. Este suficient sa turnati, sa revarsati, iar iubirea va veni. Si chiar daca nu vine, nu este nevoie sa va ingrijorati, caci adevaratul indragostit stie ca a iubi inseamna a fi fericit. Atunci, de ce sa va mai ingrijorati in legatura cu intoarcerea ei?
Iubirea este foarte rara. A cunoaste sufletul unui om inseamna a trece printr-o revolutie, pentru ca daca vrei sa cunosti sufletul unui om trebuie sa-l lasi si tu sa ajunga la sufletul tau. Trebuie sa devii vulnerabil, total vulnerabil, deschis. E riscant. E riscant sa lasi pe cineva sa-ti ajunga la suflet, e periculos, pentru ca niciodata nu stii ce îti va face acel om o data ce va ajunge sa-ţi cunoasca toate secretele, toate ascunzisurile. De aici frica. De asta nu ne deschidem. Cunoastem pe cineva superficial si credem ca ne-am îndragostit. Periferiile se intalnesc, iar noi credem ca noi ne-am intalnit. Dar de fapt nu este asa. Nu esti periferia ta. De fapt, periferia este granita unde sfarsesti, ea doar te inconjoara ca un gard. Periferia este locul unde sfarsesti tu si începe lumea.
Iubirea trebuie sa fie o relatie plina de prietenie, in care nimeni nu este superior, in care nimeni nu decide cum sa se desfasoare lucrurile, in care partenerii sunt pe deplin constienti ca sunt diferiti, ca abordarea lor in ceea ce priveste viata este diferita, ca modul lor de viata este diferit si, cu toate aceste diferente, se iubesc. Ei nu vor gasi nici o problema. Nu incercati sa creati ceva suprauman. Fiti umani si acceptati omenescul celuilalt, cu toate slabiciunile inerente naturii umane. Celalalt va comite probabil greseli, tot asa cum comiteti si voi, si va trebui sa invatati. A fi impreuna inseamna a invata sa iertati, sa uitati, sa intelegeti ca si celalalt este la fel de uman ca si voi.
Intr-o relatie profunda, dragostea cuiva poate avea rezonante in tine si iti aduce adancimile in fiinta. Sunt doua modalitati de a te descoperi: una este meditatia, cealalta este dragostea. Prin celalalt devii constient de fiinta ta interioara. El devine un drum pentru a ajunge la tine insuti. Cu cat dragostea este mai profunda, cu atat voi sunteti mai profunzi. Daca iubesti pe cineva si profunzimile tale vorbesc cu ale lui, ai o intalnire in Fiinta; daca nu se intampla aceasta, renunta – dar nu crea nici un conflict, batalie sau lupta pentru aceasta, nu va distrugeti unul pe altul. Cautati in alta parte persoana care exista si care va va iubi. Nu va stabiliti alaturi de cineva care nu este pentru voi.
Iubirea provenita din inima este intotdeauna dincolo de dualitate. Fiecare cauta acea iubire care depaseste dragostea si ura; din nefericire, cautarea are loc prin intermediul mintii, si acest fapt genereaza nefericire. Toti indragostitii simt esecul, deceptia, tradarea, insa niciunul nu considera ca este vina lui. In realitate, instrumentul pe care il folositi nu este potrivit. Este ca si cum cineva si-ar folosi ochii pentru a asculta muzica, realizand faptul ca astfel nu poate percepe nici un sunet. Insa ochii nu sunt facuti pentru a asculta, dupa cum urechile nu sunt facute pentru a vedea. Mintea este foarte practica, ea este un mecanism care calculeaza; mintea nu are nimic in comun cu iubirea. Iubirea va fi un haos, ea va rasturna totul. Inima nu are nimic in comun cu lucrurile practice, ea este mereu in vacanta. Ea poate iubi, si poate face acest lucru fara sa transforme iubirea in ura; ea nu este otravita de ura.
Fiecare este in cautarea iubirii, insa instrumentul prin intermediul caruia se realizeaza cautarea nu este potrivit; si de aici – esecul. Iar oamenii, vazind ca iubirea aduce cu ea numai ura, se inchid in ei insisi, zicind: “Iubirea este o prostie.” Construiesc un zid solid pentru a se apara impotriva iubirii. Facand insa acest lucru, vor fi lipsiti de cele mai mari bucurii ale vietii, vor fi lipsiti de tot ceea ce este cu adevarat valoros.
Pentru a intelege iubirea, trebuie in primul rand sa fiti plini de iubire; numai atunci puteti intelege iubirea. Milioane de oameni sufera: ei doresc sa fie iubiti, insa nu stiu cum sa iubeasca. Iar iubirea nu poate exista ca un monolog; ea este un dialog, un dialog armonios. Nu ceea ce vi se ofera va multumeste; satisfactia provine din ceea ce daruiti voi celorlalti. Nu puteti fi multumiti daca sunteti cersetori, multumirea apare numai daca sunteti regi. Iar atunci cand daruiti iubire, deveniti un rege. Puteti darui atat de mult – este inepuizabil; cu cat daruiti mai mult, cu atat iubirea voastra devine mai rafinata, mai subtila, mai nuantata.
In momentul in care intelegeti ce este iubirea, in clipa in care experimentati iubirea, deveniti iubirea insasi. Atunci in voi nu mai exista nici dorinta de a fi iubiti, nici dorinta de a iubi; faptul de a iubi va deveni felul vostru firesc de a fi, la fel de natural ca si respiratia. Nu puteti face nimic altceva; veti fi – pur si simplu – plini de iubire. Daca iubirea voastra nu va gasi ecou, nu va simtiti raniti. Motivul este urmatorul: numai persoana care a devenit ea insasi iubirea, poate iubi. Puteti darui numai ceea ce aveti deja.
Nu are rost sa cerem iubire unor oameni care nu au cunoscut iubirea in viata lor, care nu au ajuns la sursa intregii lor fiintari, care nu au cunoscut iubirea in toata stralucirea ei. Cum ar putea sa iubeasca acesti oameni? Ei pot numai sa simuleze. S-ar putea chiar sa creada in mod sincer ca va iubesc. Insa, mai devreme sau mai tarziu, isi vor da seama ca este numai o pretentie, ca este numai un rol, o ipocrizie. Poate ca nu intentioneaza sa va insele, insa ce pot face aceste persoane? Voi cereti sa fiti iubiti, iar celalalt cere, la randul lui, acelasi lucru. Fiecare presupune ca partenerul este obligat sa iubeasca, si fiecare incearca din rasputeri sa o faca. Aceasta este o idee fixa, insa o asemenea idee nu duce la nimic. Ambii parteneri vor descoperi acest lucru, si fiecare ii va reprosa celuilalt, plangandu-se ca ceva nu este in regula. De la bun inceput ei sunt de fapt niste cersetori, iar mainile lor, intinse catre celalalt pentru a cere, pentru a ruga, raman goale.
Cei care au gasit sursa iubirii in ei insisi nu mai au nevoie sa fie iubiti; in ciuda acestui fapt, vor fi iubiti. Ei vor iubi pur si simplu pentru ca au prea multa iubire, la fel ca un nor care vrea sa-si reverse ploaia, ca o floare care vrea sa-si imprastie parfumul, fara dorinta de a primi ceva in schimb.
Rasplata iubirii este iubirea insasi si nu faptul de a primi iubire. Acesta este unul din misterele vietii: atunci cand o persoana este rasplatita prin insasi iubirea pe care o raspandeste in jurul ei, multi oameni o vor iubi; fiind in contact cu ea, toate aceste fiinte vor gasi treptat-treptat sursa iubirii in interiorul lor. Ele pot fi in legatura cu o fiinta care isi raspandeste iubirea fara sa ceara nimic in schimb. Si cu cat aceasta fiinta impartaseste si raspandeste mai mult iubirea sa, cu atat iubirea este mai mare. Iubirea nu are nimic de-a face cu mintea, ea este un dans, un joc, un cantec, o bucurie. Daca se petrece, atunci este frumoasa. Cand iubirea apare in mod natural, frumusetea este si ea prezenta. Cand ea este fortata sa apara, singura care o insoteste este uratenia […]
Voi sunteti nascuti numai cu potentialul de a iubi. Evident, aveti inca de la nastere un trup; puteti fi un dansator caci aveti un trup.Va puteti misca trupul si puteti deveni un dansator, dar dansul ca atare trebuie invatat. Iubirea este mult mai dificila. Este ca atunci cand dansezi cu altcineva. Este necesar ca si partenerul dumneavoastra sa stie dansul. Este o mare arta sa va gasiti un partener de dans potrivit, sa creati o armonie intre doua persoane, intre doua lumi diferite. Cand doua lumi se apropie una de cealalta, se poate produce o explozie. Iubirea inseamna armonie. Orice forma de fericire, sanatatea, armonia, toate se nasc din iubire. Invatati sa iubiti! Nu va grabiti cu casatoria, invatati mai intai sa iubiti. Nu este necesar sa asteptati rezultatele iubirii. Ajunge daca incepeti sa iubiti. In timp, veti constata ca o iubirea mult mai mare se intoarce la dumneavoastra. Nimeni nu poate intelege ce este iubirea decat iubind, la fel cum nimeni nu poate intelege ce este inotul decat daca este aruncat in apa. Oamenii sunt foarte nefericiti. Ei asteapta sa apara marea iubire, iar in asteptarea ei raman inchisi, inchistati in ei insisi. Ei nu fac altceva decat sa astepte. Poate va aparea de undeva vreo Cleopatra, iar atunci ei isi vor deschide inimile. Dar pana apare ea, ei uita complet ce inseamna sa-ti deschizi inima […]
Iubirea nu este o pasiune, o emotie. Ea este intelegerea extrem de profunda ca undeva, pe un anumit nivel, fiinta celuilalt va implineste. Undeva se inchide un circuit. Prezenta sa va face sa va constientizati mai bine propria prezenta. Iubirea confera intotdeauna libertatea de a fi tu insuti; ea nu are nimic de-a face cu posesivitatea. Nu confundati niciodata iubirea cu sexul, caci nu veti face decat sa va amagiti singuri. Fiti constient, iar atunci cand veti simti ca simpla prezenta a celuilalt – nimic altceva, simplul fapt ca celalalt exista –  este suficienta pentru a va face cu adevarat fericit, ca ceva infloreste undeva in interiorul fiintei voastre, ca un lotus cu o mie de petale, atunci se poate spune ca sunteti indragostit, iar atunci veti putea trece peste toate dificultatile pe care le va crea realitatea. Veti putea trece peste toate angoasele, peste toate anxietatile, iar iubirea voastra nu va face altceva decat sa creasca si sa infloreasca tot mai tare, caci atunci, toate acele dificultati nu vor mai insemna altceva decat niste simple provocari. Depasindu-le, iubirea voastra va deveni astfel din ce in ce mai puternica.
Iubirea este eternitatea. Daca este prezenta, ea nu poate decat sa creasca. Iubirea cunoaste inceputul, dar nu si sfarsitul!
Nu incerca sa intelegi viata. Traieste-o! Nu incerca sa intelegi iubirea. Intra in iubire!
Osho

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...