Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

joi, 23 ianuarie 2014

Osho - despre sex si iubire


Energia sexuală este cea care se transformă în iubire. Oamenii au fost întorși împotriva propriei lor energii. La suprafață, ființele umane sunt învățate să susțină renunțarea la toate conflictele, toate luptele, toate bătăliile. Dar adânc în interior ei sunt în esență învățați să lupte: ”Mintea este otravă, deci luptă împotriva ei!.” Și la suprafață ni se cere să să renunțăm la toate conflictele! Însăși învățăturile care stau la baza conflictului interior al omului îi cer să renunțe la conflict! Pe de o parte, înnebunești oamenii, iar pe de altă parte, deschizi aziluri să-i tratezi. Pe de o parte răspândești germenii bolii, pe de altă parte construiești spitale pentru a-i trata pe cei bolnavi.

Este foarte important să înțelegi un lucru în acest context. Ființele umane nu pot fi niciodată separate de sex. Sexul este însăși sursa vieții noastre; te naști din ea. Existența a acceptat energia sexului ca punct de plecare al creației, iar sfinții voștri o numesc a fi păcătoasă…ceva pe care existența însăși nu îl consideră a fi un păcat! Și dacă te gândești la Dumnezeu ca creator, și dacă Dumnezeu consideră sexul a fi un păcat, atunci nu există un păcătos mai mare ca Dumnezeu în această lume, nici un păcătos mai mare ca Dumnezeu în acest univers.

Vezi o floare care a înflorit – te-ai gândit vreodată că înflorirea unei flori este un act de pasiune, un act sexual? Ce se întâmplă când floarea înflorește? Fluturii vor sta pe ea și îi vor purta polenul, sperma sa, spre o altă floare. Un păun dansează glorios – un poet îi va cânta cântece, sfinții voștri vor fi și ei umpluți de bucurie la vederea lui. Dar sunt ei conștienți că dansul este o exprimare deschisă a pasiunii, care este la bază un act sexual? Păunul dansează pentru a-și seduce iubita. Păunul îi face semn iubitei, soției sale. Pasărea cântă, păunul cântă, băiatul a devenit adolescent, fata s-a transformat într-o femeie frumoasă – toate acestea sunt expresii ale energiei sexuale. Toate sunt manifestări diferite ale energiei sexuale. Toată viața, toate expresiile, toată înflorirea este în esență energie sexuală. Și împotriva acestei energii, religiile și culturile au turnat otravă în mințile ființelor umane. Ei încearcă să implice ființele umane într-o luptă împotriva ei. Ei au ademenit oamenii în această luptă împotriva propriei lor energii de bază, astfel încât au devenit jalnici, patetici, goliți de iubire, falși, insignifianți.
Omul nu trebuie să lupte împotriva sexului, ci să creeze o prietenie cu el, și să ridice curentul vieții spre înălțimi.

În timp ce binecuvânta un cuplu proaspăt căsătorit, un înțelept din Upanișade i-a spus miresei: ”Fie ca tu să fii mama a zece copii, și în cele din urmă, fie ca soțul tău să devină al unsprezecelea.” Dacă pasiunea este transformată, soția poate deveni mama; dacă pofta trupească este transformată, sexul poate deveni iubire. Doar energia sexuală înflorește în energia iubirii.

Dar noi am umplut oamenii cu un antagonism față de sex, și rezultatul este că, nu numai că iubirea nu a înflorit în ei – pentru că iubirea este o evoluție dincolo de energia sexuală, și poate veni doar prin acceptarea ei – dar mințile lor au devenit tot mai mult și mai mult sexuale din cauza opoziției față de sex. Toate cântecele noastre, toată poezia noastră, toată arta și pictura noastră, toate templele noastre și statuile din ele au devenit direct sau indirect centrate în jurul sexului. Mințile noastre se învârt în jurul sexului. Nici un animal din lume nu este sexual așa cum sunt ființele umane. Ființele umane sunt sexuale 24 de ore pe zi – treze sau adormite, stând sau mergând, sexul a devenit totul pentru ele.
Din cauza acestei dușmănii față de sex, din cauza acestei opoziții și reprimări, a devenit ca un ulcer pentru ființa lor.

Cineva nu poate fi liber de ceva care este însăși rădăcina vieții sale. Dar în procesul acestui permanent conflict interior, toată viața sa poate deveni bolnavă – și asta s-a întâmplat. Așa zisele voastre religii și culturi sunt în esență responsabile de sexualitatea care este atât de evidentă în umanitate. Nu ”băieții răi” ci ”băieții buni” și sfinții sunt cei responsabili pentru asta. Până când toată rasa umană nu se eliberează de această greșeală a liderilor religioși și a ”băieților buni”, nu este nici o posibilitate pentru ca iubirea să se nască.

Vreau să vă spun că sexul este dumnezeiesc. Energia sexului este energie divină, energie dumnezeiască. De aceea această energie creează viață nouă. Este cea mai măreață, mai misterioasă forță dintre toate.

Renunță la acest antagonism față de sex. Dacă vrei ca iubirea să se reverse vreodată în viața ta, renunță la acest conflict cu sexul. Acceptă sexul în mod extatic. Recunoaște-i sacralitatea. Recunoaște-i binecuvântarea.

Continuă să cauți mai adânc și mai adânc în el și vei fi uimit, cu cât accepți sexul cu o calitate de sacralitate, cu atât mai sacru va deveni. Și cu cât te afli mai mult în conflict cu el, ca și cum ar fi ceva păcătos sau murdar, cu atât mai păcătos și mai urât va deveni.

Osho, Sex Matters, St. Martin’s Press, New York, 2002,
Copyright © 2002, Osho International Foundation,
Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center
Traducere: Marius Lazăr

Sursa: http://www.creationsmagazine.com/articles/C88/Osho.html 
preluat de pe
http://oshojoy.ro/osho-despre-sex-si-iubire/

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...