Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

vineri, 4 aprilie 2014

Calea barbatului superior

13
“Femeia pare uneori ca vrea sa fie cel mai important lucru din viata iubitului ei. Totusi, daca este cel mai important lucru, atunci simte ca iubitul ei a facut din ea prioritatea numarul unu si nu e in totalitate devotat sau orientat spre dezvoltarea si slujirea divina. Va simti ca iubitul ei depinde de ea ca sa fie fericit si asta o va face sa se simta sufocata de nevoile si de caracterul lui agatator. O femeie vrea cu adevarat ca iubitul ei sa fie devotat in totalitate scopului sau cel mai inalt – si totodata sa o iubeasca intru totul. Desi nu ar recunoaste niciodata, vrea sa simta ca iubitul ei ar fi dispus sa sacrifice relatia lor de dragul scopului sau cel mai inalt.
Imagineaza-ti ca un barbat trebuie sa plece la razboi. O imbratiseaza de ramas bun pe iubita lui. Ea plange. „Te rog, nu pleca”, il implora ea. 
„Stii ca trebuie”, raspunde el.
Se privesc adanc in ochi.
„Stii ca te iubesc”, ii spune el.
„Da. Stiu. Si stiu si ca trebuie sa pleci”, raspunde ea si alt suvoi de lacrimi izbucneste de pe fata ei indurerata. El intoarce spatele si iese pe usa, catre destinul lui inevitabil, in timp ce iubita lui, plina de durere si mandrie, il priveste in timp ce dispare.
Aceasta scena exagerat de dramatica surprinde un principiu energetic profund: cu toate ca iubita ta pare sa vrea sa fie cel mai important lucru din viata ta, de fapt poate avea mai multa incredere si te poate iubi mai mult daca nu e.
Scopul cel mai inalt al unui barbat este prioritatea lui, nu relatia intima. Iubita ta stie asta. In adancul inimii, chiar vrea sa fie asa. Femeia din scena de mai sus de fapt s-ar simti ciudat daca iubitul ei ar spune brusc: „M-am razgandit. Tu esti mai importanta pentru mine decat libertatea omenirii. Tu esti cel mai important lucru din viata mea si nu-mi pasa daca trebuie sa slujesc umanitatea in alta parte, asa ca raman aici cu tine.” Chiar daca o parte din ea s-ar bucura, o parte mai profunda din ea s-ar simti intristata, golita si dezamagita.
Si totusi, in timp ce iubitul ei iese pe usa ca sa-si indeplineasca misiunea, ea plange, dorindu-si ca el sa nu fi trebuit sa plece. Dar el trebuie sa plece. Si ea stie asta. Daca o femeie a devenit rostul vietii tale, esti pierdut. Ai un dar de oferit, un scop de atins, un impuls al inimii care te pune in miscare. Daca ai pierdut legatura cu acel impuls, vei incepe sa te simti ambiguu in viata. Vei lua decizii pentru ca trebuie, dar nu vor fi calauzite de o constientizare mai profunda a scopului tau fundamental. S-ar putea sa preiei scopurile iubitei tale pentru ca sunt mai puternice decat ale tale. S-ar putea sa-ti adaptezi nevoia de directie la scopuri reglementate din exterior, devenind un slujbas neinsemnat sau un sot ori un parinte aflat intr-un punct mort, fara sa ramai receptiv la cea mai vasta viziune a ta.
Ai grija sa nu inlocuiesti responsabilitatile zilnice cu adevaratul tau scop. E usor sa-ti umpli ziua cu treburi casnice si obligatii, iesind putin la aer si apoi uitandu-te la televizor si facand o partida rapida de sex. De asemenea, e usor sa renunti cu totul la a trai o viata de un angajament absolut fata de adevar, multumindu-te cu viata banala de angajament absolut fata de munca, familie, relatie intima si prieteni. Totusi, poti fi un profesionist, tata, sot si prieten superior numai cand traiesti aceste relatii ca daruri oferite din inima ta, nu ca ramasite pentru ca nu ai curajul sa descoperi impulsul tau launtric cel mai profund, idealul inimii tale si sa traiesti pe baza lui.
Daca nu traiesti dupa inima ta, oferind darul tau cel mai deplin, toti vor simti lipsa ta de scop adevarat. Copiii tai iti vor contesta autoritatea. Colegii vor profita de tine. Prietenii nu vor astepta multe de la tine. Iar sotia ta nu va avea incredere in tine. Chiar daca poate parea ca vrea sa fie centrul vietii tale, de fapt nu vrea. Vrea insa ca tu sa iti cunosti centrul vietii, ca sa poata avea incredere in tine. Chiar daca trebuie sa pleci undeva fara ea pentru a-ti implini scopul, ca un barbat care pleaca la razboi, va putea sa se increada in tine si sa te iubeasca, atat timp cat scopul tau este real si adevarat.
Daca te uiti tot timpul la televizor, citesti reviste sau joci jocuri de noroc si te plimbi prin localuri, iubita ta va simti ca banalizezi viata. Va simti ca te multumesti cu mai putin si ii va displacea frivolitatea vointei tale. Dar daca ai descoperit scopul care izvoraste din inima ta si daca intreaga ta viata este in acord cu acest scop launtric, iubita ta va simti adevarul din alegerile tale. Desi s-ar putea sa nu-i placa intotdeauna alegerile tale, le va iubi si te va iubi pe tine pentru ca ai curajul sa iti traiesti adevarul. Se poate relaxa si poate avea incredere in tine pentru ca, chiar daca din cand in cand iti face placere sa te mai uiti si la televizor, sau sa citesti reviste si sa joci fotbal, stie ca nu ti-ai compromite niciodata scopul cel mai inalt in viata – care include, dar nu graviteaza in jurul relatiei tale cu ea si nici nu depinde de ea.”
“Calea barbatului superior” de David Deida ,

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...